Zomertijd 2024

Zomertijd is een aanduiding voor een periode in de zomermaanden waarin de klok een uur vooruit is gezet. Met het verzetten van de klok gaat de zomertijd dan officieel in. Zomertijd wordt in België ook wel ‘zomeruur genoemd’. Dit vooruit zetten van de klok houdt in dat de klok een uur voor gaat lopen op de standaardtijd. De standaardtijd wordt in dit verband ook wel ‘wintertijd’ genoemd. De zomertijd gaat meestal eind maart in, dus dat is komend weekend!

Wanneer zomertijd? Wanneer moet je de klok verzetten?
In de nacht van zaterdag 30 maart 2024 op zondag 31 maart 2024
Zomertijd of wel VOORjaar – zet de klok 1 uur vooruit. Dus een uurtje korter weekend, maar wel overdag langer licht.

Waarom zomertijd?
Wanneer het zomer is komt de zon heel vroeg op. Soms zelfs al om 5 uur ’s ochtends! De meeste mensen liggen rond dat tijdstip nog te slapen. Om mensen een prettig(er) dagritme mee te geven, is de zomertijd bedacht. Door de klok te verzetten lijkt het net alsof de zon later opkomt en dus ook weer later ondergaat. Hierdoor is het in de ochtend langer donker en in de avond langer licht. Naast het hebben van een periode aan daglicht die meer overeen komt met het dagritme van de meeste mensen, zou dit ook gunstig zijn voor het gebruik van verlichting en dus elektriciteit. Mensen zijn het echter niet helemaal eens of de zomertijd daadwerkelijk een energiebesparend effect heeft.

Zomertijd in andere landen
Maar liefst 70 landen op de wereld houden zich aan zomertijd en wintertijd. Dit houdt in dat ze twee keer per jaar de klok verzetten, net als wij. In de Europese Unie gaat de zomertijd altijd van start in de laatste zondag van maart. De zomertijd eindigt en wintertijd start weer in de laatste zondag van oktober.

Een grappig weetje is dat wanneer men in Europa de klok een uur vooruit zet, men in delen van Australië juist de klok één uur achteruit zet. Dit komt omdat het later is in Australië dan in Europa. De seizoenen zomer en winter vallen in het noordelijk halfrond in andere maanden dan op het zuidelijk halfrond. Dit heeft te maken met de stand van de aarde ten opzichte van de zon.

Kritiek op de zomertijd
Sinds een aantal jaren komt er steeds meer kritiek op de zomertijd. Zo zou maar liefst de helft van de mensen voor afschaffing van de zomertijd zijn. Volgens wetenschappelijk onderzoek van het RIVM naar de gezondheidseffecten van de zomertijd is, op basis van meer dan 60 wetenschappelijke studies, het afschaffen van de zomertijd beter voor de gezondheid. Dit omdat de wisseling van de tijd niet goed zou zijn voor de gezondheid van mensen. Mensen hebben moeite om zich aan de nieuwe tijd aan te passen en zouden daardoor meer risico lopen op bijvoorbeeld een hartaanval. Dit risico zou minder worden wanneer de klok niet tweemaal per jaar zou worden verzet.

Volgens de studie zou het beste voor de gezondheid teruggaan naar de oorspronkelijke tijdzone zijn. Na de invoering van de Midden-Europese Tijd in 1940 loopt de tijd in Nederland en België maar liefst één uur voor op de standaardtijd. Tijdens de zomertijd is dit dus twee uur. Hoewel de discussie elk jaar weer oplaait, lijkt de bevolking en politiek van Nederland geen eenduidig besluit te kunnen nemen over het aanhouden dan wel afschaffen van de zomertijd.

Vergelijkbare berichten